Installatie Sensus BPM Server

Sensus BPM Modeler moet kunnen communiceren met de server en met de Sensus portal.  Sensus BPM Modeler dient toegang te hebben tot internet. Ook moeten de volgende poorten beschikbaar zijn:

• Website: https  op portal.sensus-methode.com: 443  (configureerbaar over ssl)
  • Service: https over portalservice.sensus-methode.com: 443
  • Optioneel: Poort 80 (configureerbaar) voor communicatie met webviewer (indien geïnstalleerd op dezelfde server)

LET OP!!

Bij het uitvoeren van een update van uw Sensus-server worden de specifieke server-settings overschreven. Zorg ervoor dat u vóór de update de settings noteert, zodat u deze na de update opnieuw kunt instellen.

Over Sensus BPM Server

Sensus BPM Server maakt gebruikt van het client-server model. De Sensus BPM Modelers (clients) communiceren over het netwerk of het internet met de server.

In de eerste hoofstukken wordt de installatie van de server software beschreven. De daarop volgende hoofdstukken geven meer detailinformatie over de structuur van de software.

De installatie-instructie voor de Sensus BPM Modelers is een apart document opgenomen. Dit omdat de BPM Modelers ook stand-alone kunnen draaien.

64-bit
Er is alleen een update voor 64-bit Windows versies beschikbaar.

MySql
Tijdens de installatie kan ook de MySql databaseserver geïnstalleerd worden als onderdeel van de Sensus Server. Dit is optioneel. U kunt ook zelf MySql installeren of gebruik maken van een al aanwezige MySql of MS SQL Server databaseserver.

Webserver
Vanaf versie 4.5 maakt wordt bij Sensus-software een vernieuwde webviewer meegeleverd. Deze webviewer maakt gebruikt van een Apache webserver of IIS 7. De Apache webserver wordt mee geïnstalleerd.

Het is ook mogelijk om IIS 7.0 of hoger te gebruiken. Opmerking: IIS wordt niet meegeleverd maar moet op de machine aanwezig zijn en handmatig worden geconfigureerd. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in de 64bit installer.

Upgrade
U kunt de installatie ook gebruiken om Sensus BPM Server 4.x te upgraden. Let daarbij op de aanwijzingen die verderop in deze documentatie staan.

Detailinformatie Sensus-software

De multi-user versie van Sensus-software maakt gebruikt van het client-server model. De clients communiceren over het netwerk of het internet met de server.

Sensus BPM Server

De server is opgebouwd uit de volgende componenten:

–       Een database server.
Dit kan SQL-Server (versie 2005 of hoger) of MySql (versie 5.1.31 of hoger) zijn.

Voor de SQL Server installatie moet u zelf zorg dragen. MySql is opgenomen in de desbetreffende server-installatie.
–       Java JDK
Omdat de Sensus Server is geschreven in de programmeertaal Java, is de Java JDK (momenteel versie 1.7.45) onderdeel van de installatie.
–       De Sensus Server
Dit component wordt geïnstalleerd in de applicatieserver.

–       Een Web Server (voor de vernieuwde webviewer)
Momenteel is dit Apache 2.2.21 / PHP 5.3 of IIS
Deze webserver is onderdeel van de Sensus Server installatie.

Sensus BPM Modeler

De Sensus BPM Modeler is een in Java geschreven applicatie die bij de gebruiker op de PC (Windows XP of hoger) geïnstalleerd moet worden. De Sensus BPM Modeler kan in stand-alone mode draaien. Alle projectbestanden worden dan lokaal bij de gebruiker op de harde schrijf opgeslagen.

Indien de Sensus BPM Modeler in multi-user mode draait. Zullen projecten op de server worden bewaard. Een lokale cache (in de gebruikersdirectory) wordt gebruikt om de gebruiker de gelegenheid te geven ook offline te werken.

Voor het bekijken van een project is er (afhankelijk van de licentie) ook een webviewer beschikbaar.

Installatie instructie

Download de setupbestanden van de portal, via de link die u van ons heeft ontvangen.

Let op: indien u upgrade vanuit Sensus Server – MySql Editie, kies dan de 32-bit versie.

Start de setup

Het volgende scherm verschijnt nu in beeld:

installatiewizard-server1

Klik op “Next”.

installatiewizard-server2

Indien u gebruik wilt maken van een eigen MySql instantie of een SQL Server database, zet dan het vinkje voor “My SQL” uit.

Indien u upgrade vanuit Sensus Server – MySql Editie laat dan het vinkje aanstaan!

Wilt u gebruik maken van een al geïnstalleerde IIS (7.0 of hoger)? Zet dan het vinkje voor “Apache web server” uit. Opmerking: Dit vinkje is alleen beschikbaar in de 64-bit installer. De 32-bit installer maakt altijd gebruik van de Apache web server.

installatiewizard-server3

Selecteer de installatiedirectory waar u de Server software wilt installeren. Houd daarbij rekening dat ook de MySql database hier geïnstalleerd gaat worden (indien aangevinkt onder de features tab) en dat daarvoor diskruimte beschikbaar moet zijn.

Indien u upgrade vanuit Sensus Server – MySql Editie is het belangrijk dat u kiest voor de 32-bit versie en bij installatie de bestaande installatie directory invult als (C:Program Files (x86)SensusSensus Server – MySql Editie of C:Program FilesSensusSensus Server – MySql Editie).

Dan wordt de geïnstalleerde MySql database gebruikt.

Klik op “Next”.

installatiewizard-server4

Selecteer: “I accept the terms in the License Agreement”.

Klik op “Install”.

De software wordt geïnstalleerd. Indien er al een oudere versie van Sensus-software aanwezig was zal die versie eerst verwijderd worden; databasebestanden blijven daarbij behouden.

Na installatie zal de Sensus BPM Server Manager gestart worden om de Sensus BPM Server te configureren. Klik hier voor de instructie van Sensus BPM Server Manager.

Updaten Sensus server

​Bij het updaten van de Sensus Server worden de volgende instellingen op default gezet;

Indien men de Apache webservice onder een useraccount heeft draaien wordt deze gereset naar standaard het system account. Voor het benaderen van documenten dient u deze terug te zetten naar de gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

Geheugengebruik

De Sensus BPM Server software zal met de standaard instellingen tussen de 250 MB en 1024 MB aan RAM geheugen gebruiken. Afhankelijk van het aantal projecten en gebruikers kan het noodzakelijk zijn deze instelling aan te passen.