Hoe kan ik templates voor Word rapportages aanpassen?

De vormgeving van Word rapportages kan worden aangepast door de template hiervan te wijzigen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld het lettertype, de regelafstanden of de kleur van de kopteksten aanpassen. Voor het wijzigen van templates is wel enige kennis van MS Word vereist.

Vóórdat u templates wijzigt

1. Een nieuw templatebestand aanmaken:

Om een template te wijzigen wordt aangeraden om de originele template eerst te kopiëren en de kopie onder een andere map in de template map op te slaan. In MS Windows (Windows 7, 8 ….) kunnen de templates standaard teruggevonden worden in:

[Lokale schijf]/Users/[GEBRUIKERSNAAM]/AppData/Roaming/Sensus/Sensus BPM Modeler/Templates/Word/processFlow

In een Mac OSX omgeving is deze map niet aanwezig, U dient een map toe te wijzen voor alternatieve templates. Zorg er wel voor dat in deze map de subfolder Word/processFlow/ aanwezig is, waarin u de templates vervolgens opslaat. Om een standaard templatebestand voor OSX te ontvangen kunt u contact opnemen met Sensus.

2. De template folder wijzigen:

Wanneer u de templatefolder niet op een standaard locatie heeft (zoals in een Mac OSX omgeving het geval zal zijn), moeten de folderinstellingen in de Sensus BPM Modeler ook aangepast worden. Dit doet u door in de menubalk naar Extra > Instellingen… te gaan en in het menu dat verschijnt het tabblad Paden te selecteren.

Afbeelding1

Hier vult u vervolgens de templatefolder in. Bijvoorbeeld:

Template opgeslagen als:
Users/[Gebruikersnaam]/Documents/Sensus/Templates/Word/processFlow/sensus_word_processflow_report.docx

Verwijzen in instellingen naar:
Users/[Gebruikersnaam]/Documents/Sensus/Templates/

Templates wijzigen

Templates kunnen in MS Word worden gewijzigd door de stijlen aan te passen (ook wel Profielen genoemd). Om de stijlen van een template te wijzigen gaat u als volgt te werk:

1. Open het nieuw aangemaakte template document in MS Word.

2. Er verschijnt nu een leeg document, met alleen een verwijzing voor de titel van het document en de index. Open nu het bewerkingsmenu voor stijlen. In MS Word kan deze worden gevonden in het Lint onder tabblad Start (vaak is dit het mini-icoontje onder het icoontje om de stijl te wijzigen), of onder de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Shift+S.

Afbeelding2

3. In Word voor Mac OSX kan dit menu gevonden worden in de menubalk onder Opmaak > Profielen (of Stijlen).
U krijgt het volgende menu te zien:

Afbeelding3

In dit menu worden voor alle entiteiten uit het Sensus project de stijlen weergegeven. Zo staat er bijvoorbeeld een kopje Activity, die de stijl bepaalt voor de titel van alle activiteiten uit een proces. Selecteer een stijl die u wilt aanpassen en klik op  Stijlen Beheren (MS Windows omgeving).  Het volgende menu verschijnt nu in beeld:
Afbeelding4

4. Klik nogmaals op de entiteit waarvoor u de stijl wilt wijzigen en klik op Wijzigen. Er verschijnt een nieuw menu:

Afbeelding5

5. In dit menu kunt u het lettertype, de kleur, inspringing etc. van de geselecteerde entiteit wijzigen. Links onderin het menu kunt u op Opmaak klikken om meer opties te selecteren. Klik wanneer u tevreden bent op Ok.

6. Sluit alle stijl instellingen menu’s weer af en sla de template op.

7. Open de Sensus BPM Modeler en open een project.

8. Open het menu voor Word rapportages. In dit menu kunt u nu de standaard template uitvinken en de nieuw toegevoegde template selecteren. De rapportage zal vervolgens in de stijl van de door u aangemaakte template worden gegenereerd.

Afbeelding6