Na delen uit een ander project te hebben gekopieerd zijn datasjablonen corrupt geraakt. Hoe los ik dit op?

Dit probleem komt vooral voor wanneer projectdelen worden gekopieerd vanuit een concept- of oude versie van een Bibliotheek. De sjabloonvelden zijn dan bijvoorbeeld niet te bewerken en geven een foutmelding bij aanklikken.

Wanneer dit niet centraal kan worden opgelost vanuit de Bibliotheek, kan ervoor worden gekozen om een nieuw, leeg project aan te maken en alle projectdelen in één keer over te kopiëren uit de versie die foutmeldingen geeft. Hierdoor wordt er een “vers” project aangemaakt, waarin de sjabloonvelden als nieuw worden aangezien.

Een andere mogelijkheid is om een XML export van het project te maken. Ga hiervoor in de menubalk naar ‘Bestand > Exporteren… > XML’. Sla vervolgens het bestand lokaal op. (Sluit eventueel de huidige weergave van het project, om niet in de war te raken tussen de oude en de nieuwe projectversies).

Open nu de xml door in de menubalk naar ‘Bestand > Openen > Project…’ te gaan. Kies nu als bestandstype .xml en ga naar de locatie waar u het bestand heeft opgeslagen. Vervolgens kunt u het project weer op de gebruikelijke wijze op een server of lokaal opslaan. Vaak lost een xml export dit soort problemen snel en effectief op.